Het Ruiterbewijs

Bij ons op de manege organiseren wij regelmatig de ruiteropleiding tot het Ruiterbewijs.
Het ruiterbewijs is een bewijs dat bevestigd dat je verantwoord met je paard buiten in het bos en in het verkeer kunt paardrijden.
Je leert onder andere wat de verkeersregels zijn te paard maar ook welke handelingen je moet verrichten bij het oversteken of andere zaken die van belang zijn bij het rijden in het verkeer.

Het behalen van het ruiterbewijs kan bij ons na het behalen van je CBR2.
Wat dit nou eigenlijk in?

Het Certificaat Buiten Rijden 1 (CBR1) is het eerste certificaat wat je kunt behalen in jouw opleiding naar het Ruiterbewijs. Het CBR1 bestaat uit een theorietoets, een praktijktoets op stal en een praktijktoets rijden in de rijbaan. Tijdens de opleiding leer je bijvoorbeeld hoe je zonder beugels toch balansRuiterbewijs-e1409727366403 kunt houden op het paard en alles staat in het teken van het buitenrijden.

Het Certificaat Buiten Rijden 2 (CBR2) is het tweede certificaat wat je moet behalen in jouw opleiding naar het Ruiterbewijs. Net zoals CBR1 bestaat ook dit examen uit een theorietoets, een praktijktoets op stal en een praktijktoets rijden in de rijbaan. De praktijktoets in de rijbaan van CBR2 is een stapje moeilijker dan de toets van het CBR1. Je moet bij deze praktijktoets bijvoorbeeld van paard wisselen en een steilsprong kunnen springen van 40 cm hoog.

Het Ruiterbewijs is het laatste onderdeel in de opleiding ‘Haal je Ruiterbewijs met plezier’. Hierbij word je wederom beoordeeld op stal en in de rijbaan, maar daarnaast nu ook op de weg. In de rijbaan of op een buitenterrein laat je jouw rijvaardigheid zien door het rijden van bepaalde oefeningen, zoals het wegrijden van groep en naast elkaar rijden. Ook moet je een obstakelproef rijden, denk hierbij aan het rijden langs een parasol of een tractor. Wanneer je dit met goed gevolg aflegt ga je met de groep naar buiten, het verkeer in.
De examinator gaat mee op de fiets om te beoordelen of jij je als ruiter veilig kunt voortbewegen in het verkeer.

Ook nieuwgierig geworden? Wil je graag meer informatie? Neem dan gerust contact  op of stuur een email naar info@manegedevierhoeven.nl.

Voor meer informatie over het ruiterbewijs kun je ook kijken op www.ruiterbewijs.nl.